Gårder, hus og steder i gamle Nes

Kilder
Hva har Nesbyen til felles med Fredensborg slott??
Fredrik V av Danmark bygget på 1700 tallet en gedigen barokhage ved Fredensborg slott nord for København. I 1764 ble "Normandsdalen" i slottshagen bygget. Normandsdalen er utformet som et stort sirkelrundt amfiteater i 3 terrasser med 70 sandteinsfigurer.

Det sies at det var kong Fredrik som selv hadde ideen til denne delen av parken. Anlegget var svært oppsiktsvekkende på den tiden. Figurene var nemlig "kopier" av ganske vanlige mennesker fra bygdene i sine særegne drakter. 60 av dem er fra Norge, 10 er fra Færøyene. Det var svært uvanlig på den tiden å avbilde ganske vanlige mennesker - for ikke å snakke om - mennesker fra bygdene i Norge og Færøyene! Muligens var det fordi opphavsmannen til de fleste av figurene kom fra Nes i Hallingdal?

Jørgen K. Garnås ble født på Garnås, Nes i Hallingdal i 1723. Jørgen flyttet til Bergen og var postombærer. Han var en meget dyktig treskjærer. På sin vandring skar han små figurmodeller i tre av de ulike folkene han møtte i bygdene. Hans utskjæringer kom kong Fredrik av Danmark for øre. Jørgen Garnås ble dermed ansatt som "elfenbensskjærer" hos kongen og flyttet i ca 1760 til København. Hans trefigurer ble skåret ut i elfenben, disse ble brukt som modeller for de legemsstore skulpturene i Nordmandsdalen som ble hugget ut i sandstein.

5 av skulpturene avbilder folk med drakttradisjon fra Nes. I 1990 bestemte Nes kommune å kjøpe kopier av disse. Statuene utgjør i dag en del av indre torg i Nesbyen og ble høytidelig åpnet av kong Harald og Dronning Sonja.



Garnåsstatuene
Bunadstilvirker Vibeke Hjønnevåg har laget flashshow med nærbilder av dukkene og statuene til Jørgen Garnås på sin side.
Du kan se dem her